donderdag 16 oktober 2014

2014-10-15 KWB Mechelen a/d Maas in de ban van "rondhangen van jongeren"

Woensdag 15 oktober 2014 organiseerde KWB Mechelen a/d Maas in zaal Allenthuis  een gespreksavond rond hangjongeren.


Ilse Luyten leidde dit onderwerp. Voor haar "Master" thesis in de klinische psychologie heeft Ilse ongeveer twee jaar vrijwilligerswerk/veldwerk gedaan in Kaemelsheuvel Maasmechelen. Dit om onderzoek te doen naar de betekenis van “rondhangen van jongeren”. 
Met een presentatie gaf ze de 33 aanwezigen een duidelijke kijk op de achtergrond, oorzaak en de feitelijke beleving rond het thema. Ilse nam ook de tijd om in te gaan op de vele reacties en vragen. KWB Mechelen a/d Maas kan deze avond beschouwen als een geslaagde educatieve activiteit. 







donderdag 9 oktober 2014

2014-10-08 prijs mazout voor de gezamenlijke aankoop op 11 oktober 2014



Samen aankoop Stookolie       Samen aankoop Stookolie

De volgende mazoutactie zal doorgaan op
zaterdag 11 oktober 2014 

prijs 0.6939 €

verbeterde mazout 0.7260 €


leverancier Tilmans - Pouls & zoon   Segers - Teuwen  089/565554



Inlevering bestelbon: zaterdag 11 oktober  2014 Van 13u - 17u Catecheselokaal -
Deken Bernardstraat 22 Mechelen a/d Maas

Er zullen ook inschrijfformulieren in het catechese-lokaal ter beschikking zijn.

De evolutie van de maximum prijzen kan gevolgd worden via 

inschrijfformulier kan je HIER downloaden!!!!

2014-10-06+7 “Flanders Field Tour”



Op 6 en 7 oktober namen 46 leden van KWB Mechelen-aan-de-Maas deel aan de 2-daagse “Flanders Field Tour” in de regio van Ieper in het kader van de 100-jarige herdenking van Wereldoorlog I.  De groep werd tijdens deze 2-daagse fronttoer in de Ieperboog begeleid door een ervaren plaatselijke gids.

De eerste dag bezochten ze onder meer de John McCrae-site, de Belgische Militaire Begraafplaats van Houthulst, het Deutscher Soldaten Friedhof in Langemark en het Britse Tyne Cot Cemetery. Op de verschillende locaties werden door Alfred den Oude mooie gedichten voorgedragen en aangrijpende liedjes gezongen zoals “The Bloody Field of Flanders”. Alfred was 40 jaar geleden de stichtende vader van het folkfestival van Dranouter.

Na een lekker avondmaal in de tijdelijke uitvalsbasis “Best Western Hotel Flanders Lodge” woonde de groep de “Last Post” bij aan de Menenpoort. Namens KWB Mechelen-aan-de-Maas werd een mooie bloemenkrans neergelegd ter ere van de honderdduizenden gesneuvelde soldaten.

De tweede dag startte met een korte wandeling in het centrum van Ieper met bezoek aan de Menenpoort, de Lakenhallen en Belforttoren en de St. Maartenskathedraal. Daarna ging het naar het “in Flanders Fields museum”.
In dit unieke museum worden met de meest moderne audio-visuele middelen de ongekende intensiteit, omvang en wreedheid van de “Grootte Oorlog”getoond.

In de namiddag  was het de beurt aan “Hill 60” (Hill Sixty), een belangrijke locatie tijdens de “mijnenslag van Mesen”, in juni 1917. Hier werden door 30.000 Britse, Australische, Canadese en Nieuw-Zeelandse soldaten op een diepte van meer dan 25 meter ongeveer 8000 meters tunnels gegraven. In 19 ondergrondse kamers werden voor ongeveer 500.000 kilogram explosieven / mijnen geïnstalleerd en op 7 juni 1917 om 03.10 uur, net voor de dageraad, gelijktijdig tot ontploffing gebracht. Dit veroorzaakte muren van vuur, rookgordijnen en schokkende grond als bij een aardbeving. Hierbij kwamen tienduizend Duitse soldaten om het leven.

Op “Hill 60” (hill sixty)  maakte de groep kennis met Luc & Trees.
Trees las enkele erg ontroerende gedichten voor, geschreven door haar grootvader tijdens zijn verblijf aan het front in de Groote Oorlog.

Vervolgens ging het naar de restanten van loopgraven aan de “Hooge Crater”
Luc, afkomstig uit Limburg (Kuringen), tracteerde de groep op Hasseltse jenever en zong enkele ambiance-liedjes met muziek van zijn draaiorgeltje “het Kleine Geluc”. Een gezellige afsluiter van een zeer geslaagde 2-daagse toer.

Marcel Merlo

prachtig fotoboek gemaakt door Bart Van Gruisen: http://www.albelli.be/nl/onlinefotoboek-bekijken/0e190584-4898-4597-ab60-3733bc4bdf6d  

De prijs is 41,60 incl. verzendkosten. Formaat 20*15, 50 pagina's, harde kaft.



   KANAALDIJK  Site  John McCrae
                




Belgische Militaire Begraafplaats van Houthulst










Roger D’Udekem D’Acoz, overgrootoom van Koningin Mathilde



broodjeslunch in De Passchendaele Pub te Passendale



broodjeslunch in De Passchendaele Pub te Passendale


















Alfred den Oude speelt een aangrijpend lied in de halfcirkelvormige binnenplaats 
van het Britse Tyne Cot Cemetery. 
In de Memorialmuur staan de namen gebeiteld van 33.783 vermiste Britse soldaten WO I in the Flanders Fields...







Deutscher Soldaten Friedhof Langemark

























































Luc Cuppens en Trees

Hill 60

“Hill 60” (Hill Sixty), een belangrijke locatie tijdens de “mijnenslag van Mesen”, in juni 1917. Hier werden door 30.000 Britse, Australische, Canadese en Nieuw-Zeelandse soldaten op een diepte van meer dan 25 meter ongeveer 8000 meters tunnels gegraven. In 19 ondergrondse kamers werden voor ongeveer 500.000 kilogram explosieven / mijnen geïnstalleerd en op 7 juni 1917 om 03.10 uur, net voor de dageraad, gelijktijdig tot ontploffing gebracht. Dit veroorzaakte muren van vuur, rookgordijnen en schokkende grond als bij een aardbeving.
 Hierbij kwamen tienduizend Duitse soldaten om het leven.






Hooge Crater Château en restanten van loopgraven...
Voordat de frontsoldaten in de aanval gingen dronken ze verschillende
glaasjes sterke drank! Dit om de nodige moed te verkrijgen.
Onze gids René liet onze groep ook wat moed krijgen voor we
de loopgrachten ingingen... Greet ging gul met de
fles Hasseltse jenever.