zondag 14 mei 2017

2017-05- 12en13 pelgrimstweedaagse




Pelgrimstweedaagse van Veltem-Beisem naar de Oude Abdij van Kortenberg onder de metafoor

“Barmhartigheid - Warmhartigheid”

(vrijdag 12 mei en zaterdag 13 mei 2017 - georganiseerd door de Federatie van Parochies Maasmechelen-Zuid i.s.m. KWB Mechelen-aan-de-Maas)

Op vrijdag 12 mei en zaterdag13 mei werd voor de zesde keer een tweedaagse pelgrimstocht georganiseerd door de Federatie van Parochies Maasmechelen-Zuid in samenwerking met KWB Mechelen-aan-de-Maas. Aan deze tocht namen 28 “pelgrims” deel, veel ouwe getrouwen, maar ook enkele nieuwe gezichten.

Dit jaar stond de pelgrimstocht in het teken van de metafoor “Barmhartigheid - Warmhartigheid”, geïnspireerd door “de  acht werken van barmhartigheid”.

Na de pelgrimszegen werd de tocht vrijdag aangevat aan het kerkje van Beisem en liep door de Brabantse Leemstreek tussen Leuven en Brussel. Via het Bertembosveld, Kouter en Grevensbos stapte de groep tot  café Victoria in Meerbeek, tijd voor een gezellige picknick.

De tocht werd afgewisseld met bezinnings- en stiltemomenten omtrent de eerste vier werken van barmhartigheid (hongeren spijzen, dorstigen laven, naakten kleden en vreemdelingen onthalen) aan de voormalige kapel Bertembos en aan het speelbos Vossenhol. Deze werken van barmhartigheid werden telkens gekoppeld aan eigentijdse getuigenissen en stiltemomenten.

Via prachtige wandelpaden  met mooie vergezichten trok de groep na de middag via Everberg en langs het kasteel “de Merode” doorheen  weiden en velden  naar de Oude Abdij van Kortenberg.

Op deze plek is  sinds de 11de eeuw religieus leven. Toen in 1976 de laatste zuster vertrokken, werden nieuwe wegen gezocht om deze oase van stilte te behouden. Er woont een kleine lekengemeenschap in het poortgebouw en er is een geloofsgroep, die elke maandag samenkomt. Zij vormen het hart van deze oude abdij, die zowel dienst doet als seminariecentrum alsook als stilteplek.

“De Oude Abdij Kortenberg is een ruimte om op verhaal te komen, in het zachte ademen van een luisterende traditie, in de gulle warmte van een gastvrij mogen, in het dragende ritme van echte onderstroom’.

De groep pelgrims werd er warm ontvangen en kreeg  onderdak in de mooie abdij. De eerste pelgrimsdag werd afgesloten met het avondgebed in de kapel van de abdij en een gezellig samenzijn om sommige dorstige pelgrims “verder te laven”.

De volgende dag, na het ochtendgebed en een stevig lekker ontbijt, ging het via Erps-Kwerps en het Silsomsbos met de “Zwarte Madonna” naar hoeve Silsomhof. Aan de kapel in de Frans Mombaersstraat,  en aan het kerkje van Erps kwamen de volgende werken van barmhartigheid aan bod: gevangenen bevrijden, eenzaamheid doorbreken, 
doden begraven en rouwende mensen nabij zijn.

 In de stro-schuur van hoeve Silsomhof werd de innerlijke mens versterkt met lekkere malse belegde broodjes, klaar gemaakt  met liefde en veel enthousiasme door de “logistieke ploeg”.

In de namiddag, met een laatste “opstapje” aan kapel Olmenhoek (thema:doden begraven en rouwende mensen nabij zijn), stapten de pelgrims via het natuurgebied Molenbeek tot aan het vertrek-en eindpunt, het kerkje van Beisem.

In dit mooie kerkje werd de pelgrimstocht afgesloten met een eucharistieviering.

Na een drankje in het dorpscafé van Veltem, als gezellige afsluiter, keerden de pelgrims “moe en tevreden” terug naar huis om te proberen onze vaak kille samenleving te verwarmen met  de acht werken van barmhartigheid..

De wandelingen op het tempo van het eigen lichaam in verbondenheid met de groep, de landschappen en de dingen onderweg hebben de deelnemende pelgrims zeker en vast weer veel positieve energie gegeven om de tocht verder te zetten in de drukte van alledag.

Met speciale dank aan Deken Luc Herbots, voor de voorbereiding, spirituele invulling en leiding van deze mooie  en perfect georganiseerde pelgrimstocht, aan alle andere deelnemers voor hun mooie getuigenissen en voor Nico Warson en Mon Biesmans voor de altijd aanwezige logistieke en morele ondersteuning onderweg.

dank je wel Marcel Merlo voor dit prachtig verslag