donderdag 8 juni 2017

2017-06-07 KWB Mechelen a/d Maas op bezoek bij de paracommando’s en Begijnen


Op 7 juni j.l. trokken zo’n 35 KWB-ers naar Schaffen/Diest.

Eerst een bezoek aan het “Trainingscentrum voor parachutisten” te Schaffen. Hier wordt gespecialiseerde en professionele vorming Parachutisme verzorgd voor Belgische en buitenlandse paracommando’s en t.b.v. luchtbevoorrading (zoals militair materieel en voedselpakketten). Dit trainingscentrum bestaat dit jaar 70 jaar !  (Open Dag op 31 augustus a.s.)

We kregen een rondleiding en deskundige uitleg over alle facetten van het parachutespringen en kregen te zien:  de luchtballon (voor oefensprongen), de plooizaal, de herstelafdeling en 2 replica’s van staartstukken van een C-130 transportvliegtuig (voor luchtbevoorrading).
Veiligheid staat boven alles in Schaffen. Zelf geheel nieuwe parachutes worden aan een volledige inspectie onderworpen alvorens ze worden gebruikt.

Ook leerde we ( na interesse van een dame... ) hoe de “parachute-moord” heeft kunnen plaatsvinden!
Dit alles zeer interessant en indrukwekkend.

Na een lekkere warme lunch in de eetzaal van de kazerne maken we “een sprongetje” naar het centrum van Diest.

Aan de monumentale barokke poort van het Begijnhof werden we opgewacht door 2 gidsen Josefien en Jeanine, in een vorig leven ook nog Begijn geweest.

De dames loodste ons door het Begijnhof en het oude centrum van Diest (ook wel “Oranjestad” genoemd vanwege de banden met het huis van Oranje-Nassau), en gaven  op een zeer leuke wijze uitleg bij de vele bezienswaardigheden. Gaston & Leo hadden het niet beter kunnen doen.

De penningmeester was er ook bij, dus kunnen we deze bijzonder leuke en gezellige dag afsluiten op het terras van Taverne 1618. 

Bart van  Gruisen


foto's Bart: